LOGO

U Avenue Mallu potrošači dobili korisne savjete o svojim pravima

mirabgls2

U organizaciji Savjetovališta za prava potrošača Osijek (Potrošački forum – udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava), a u sklopu nacionalne kampanje za promicanje prava potrošača pod nazivom “Potrošači, upoznajte svoja prava”, koju u RH provodi Europska komisija, u trgovačkom centru Avenue Mall u subotu je organizirano događanje namijenjeno građanima.

dinkoglas2

- Kampanja pod nazivom “Potrošači, upoznajte svoja prava” krenula je u listopadu prošle godine, trajat će godinu dana, a cilj joj je informirati potrošače o njihovim pravima, promicati prava potrošača te podizati svijest građana u pogledu tih prava. Pripremili smo niz aktivnosti, a jedna od njih je ovo događanje u Avenue Mallu - kaže Dinko Mihaljević, glasnogovornik kampanje.

Istaknuo je kako najviše problema građani imaju s teleoperaterima, a slijede neispravnost proizvoda koji se kupuju, jamstvo, odnosno garancija te sve veći broj ovrha, kao i potrošački krediti.

Zainteresirani su građani dobili korisne savjete o svojim potrošačkim pravima i specifičnim problemima kao što su programirano kvarenje uređaja, kvalitetna hrana, sigurna online kupnja, regulacija troškova dostave, nepoštena trgovačka praksa i drugima. Dobili su i edukativne brošure o tim i drugim temama vezanim uz zaštitu potrošača.

O svom je radu u Europskoj uniji, u cilju veće zaštite potrošača, govorila i Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača:

- Radi se o vrlo aktualnoj temi za koju su mnogi građani zainteresirani. Ljude tište brojni problemi, od neugodnih iskustava prilikom kupnje proizvoda do nekvalitene hrane, jer svatko od nas je bar jednom bio zakinut kao potrošač. Međutim, Europska unija prednjači u svijetu po pravima potrošača, pravila su vrlo stroga, ali problem je što potrošači nisu dovoljno informirani – rekla je Borzan.

Potporu kampanji “Potrošači, upoznajte svoja prava” dao je zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš. Nastupila je i poznata stand-up komičarka Andrea Andrassy, koja je izvela zanimljiv program o potrošačkim pravima.

 

andreaa3svi3miraneko3