LOGO

Zahtjev za snižavanje odvjetničkih tarifa i javnobilježničkih pristojbi za ovrhe na novčana primanja građana


S obzirom na velik broj pritužbi građana vezano za nesrazmjerno visoke troškove ovršnog postupka uputili smo Ministarstvu pravosuđa zahtjev da se regulira smanjivanje troškova ovršnog postupka i da se preispita utemeljenost pojedinih stavki koje se pojavljuju u ovšnim rješenjima.

 

 

logo2 „POTROŠAČKI FORUM“

Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana

Hrv. Republike 19b, 31000 Osijek

Tel/Faks 031/200-246; 031/200-757 

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

                               www.potrosac-os.hr

 

REPUBLIKA HRVATSKA

Ministarstvo pravosuđa

N/r ministra g. Orsat Miljenić, mr. sc.

Ulica grada Vukovara 49

10000 Zagreb

Osijek, 05. veljače 2013.

Predmet: zahtjev za snižavanje odvjetničkih tarifa i javnobilježničkih pristojbi za ovrhe na novčana primanja građana

Poštovani gospodine Miljenić,

poznata Vam je činjenica da je u posljednje dvije godine od primijene Zakona o provedbi ovrhe na novčana primanja, pokrenuto po računima i primanjima građana više od 160.000 ovrha u vrijednosti od oko 17 mlrd. kuna.

 

U ova teška recesijska vremena gdje se mjesečno gubi više od 10.000 radnih mjesta, mnogi građani nisu u mogućnosti plaćati svoje obveze po režijskim troškovima i kreditnim zaduženjima. Stoga, građani pored glavnice duga prema ovrhovoditelju, duguju obračunatu zateznu kamatu, ali i troškove postupka koji su neprimjereno veliki u odnosu na pravni postupak koji obavljaju odvjetnici ili javni bilježnici u ovim konkretnim slučajevima na osnovi računa ili izvoda iz poslovnih knjiga, kojima Ministarstvo pravosuđa daje suglasnost na visinu Tarife, odnosno visinu javnobilježničke pristojbe.

 

Stoga Vas molimo da se, u suradnji s Odvjetničkom komorom, iznađe mogućnost da se građanima ovršenicima s temelja nepodmirenih računa po komunalnih uslugama (režijski troškovi) i kreditnim zaduženjima smanji tarifa u Glavi II Parnični postupak i Glavi III Ovršni postupci na način da se pokaže građanska osjetljivost na egzistencijalnu situaciju u kojoj se našla velika skupina naših građana, najčešće ne svojom krivnjom, već radi uskraćivanja Ustavnog prava na rad. Isto tako tražit ćemo i od ovrhovoditelja da se smanji iznos obračunate zakonske zatezne kamate, te omogući obročna otplata duga.

 

Predlažemo da se u odvjetničkoj Tarifi navede nova tarifna točka, i to od 0,00 do1000,00 kn - maksimalno 10 bodova.

 

Također tražimo da se razmotri utemeljenost ostalih stavki u ovršnom prijedlogu.

 

Npr. na jednom ovršnom prijedlogu postoje slijedeće stavke:

-       javnobilježnička nagrada

-       trošak dostave

-       trošak pravomoćnosti

-       sastav prijedloga

-       trošak pribave klauzule ovršnosti

 

Postoje sporovi u kojima je dug 200,00 kn ili čak i manje kuna, a zbroj stavki 900,00 kn. Svi prijedlozi imaju i trošak pribave klauzule ovršnosti ili pravomoćnosti, iako postoji mogućnost podmirenja u roku od osam dana i prijedlog ne mora nužno postati pravomoćan.

 

Molim Vas da ovaj zahtjev ozbiljno shvatite i ozbiljno razmotrite, jer ste i Vi kao predstavnik Vlade odgovorni za ovo što se svakodnevno događa građanima koji su u neizdrživom položaju, dok se odvjetničkim i javnobilježničkim uredima omogućava besramno bogaćenje na njihov teret.

 

Nismo protiv prisilne naplate duga, ali ona može biti jednako učinkovita i sa značajno nižim profitom za odvjetnike i javne bilježnike.

 

Također predlažemo da se da naputak tvrkama koje pružaju javne usluge, da same putem svojih pravnih službi obavljaju poslove prisilne naplate duga, umjesto što za to angažiraju skupe odvjetničke urede. Na taj način otvorio bi se i prostor za zapošljavanje određenog broja mladih pravnika koji su bez posla.

 

Očekujemo od Vas brzu reakciju, jer je već prekasno.

 

S poštovanjem,

 

Mira Brumerčak-Lukačević, voditeljica Savjetovališta za potrošače u Osijeku i

predsjednica udruge „Potrošački forum“ Osijek