LOGO

Banke za opomene naplaćuju čak 200 kuna!

kuneU vrijeme ove krize sve češće raste pritisak banaka na klijente u vidu slanja opomena korisnicima kredita koji svoje rate ne plate u roku dospijeća. Međutim, ono što intrigira su iznosi i do 200 kuna koje su banke naplaćivale za troškove slanja opomena.

 

Iz tog je razloga udruga Potrošački forum iz Osijeka pokrenula kampanju ''Krediti - potrošači u raljama banaka''. Budući da su dobivali sve više poziva na svoj telefon, odlučili su istu pokrenuti o vlastitom trošku budući da je Ministarstvo gospodarstva odbilo financiranje, piše Jutarnji list.

Udruga smatra kako banke slanjem opomena i proizvoljno određenim troškovima slanja iste krše Zakon o obveznim odnosima. Istim je utvrđeno da banke nisu dužne dodatno opominjati dužnika, nakon što im je dostavljen račun s naznačenim dospijećem.

Zanimljiva je situacija da su banke znale slati opomenu i dužniku po kreditu i njegovom jamcu, tražeći od oboje po 200 kuna, unatoč činjenici da dolaze iz iste obitelji.

Ako dužnik ne plati dug u naznačenom roku počinju mu teći kamate. Sve dodatne opomene nisu propisane Zakonom o obveznim odnosima, komentirala je za Jutarnji listMira Brumerček-Lukačević, predsjednica udruge Potrošački forum. (S.J.)

Izvor: Jutarnji list, izdanje 20.12.2010.